antieke nautische instrumenten, antique nautical instruments
Zolang een schip langs de kust vaart is het bepalen van zijn positie geen probleem. Nl. langs de kustlijn kunnen bekende punten als kerken, vuurtorens, gebergte, havens etc als markeringpunten worden gebruikt.
Bij open zee zal men navigatie instrumenten moeten gebruiken om te weten waar men is en waar men naartoe gaat. De breedtegraad, de hoek tussen zon en aarde(horizon) was vrij eenvoudig. Te meten met kwadrant, jacobsstaf, octant of sextant. De lengtegraad, van pool naar pool,de meridiaan, was een stuk moeilijker, Greenwich is de 0 meridiaan, New York ligt bv ten westen 74 gr. WL, Hamburg ten oosten, 10 gr OL. Dit is te bereken met tijdsverschil, 1 uur komt dan overeen met 15 lengtegraden. Dit wordt gemeten met een scheepscronometer, bestant tegen temperaatuursschommelingen en bewegingen van het schip. Door dit alles, samen met het log (snelheidsmeter), kompas en koersbord kon men zijn weg vinden op open zee.
Zeer mooi en decoratief Engels kompas in mahonie kistje van circa 1920 in een zeer goede staat.
Zeer decoratieve en complete kist voorzien van antieke steek, antieke epauletten en riem. De ijzeren kist met hierop de maker Gieves, reg no 408847 is ooit het persoonlijk bezit geweest van kapitein R.D. East, foto zit ook nog in de kist. De kist is van binnen afgewerkt met een roodfluwelen stof, dit alles verkeert in een xeer goede en originele staat.
Dit is een replica van een 17 de eeuwse diemaster, mooi gemaakt geen ontbrekende lijnen, afmeting 82 cm breed en 76 cm hoog.
Mooi en compleet antiek sextant van de maker Hezzanith " Endless Tangent Screw, automatic Clamp patent. Bijzonder is de eiken kist, van de 100 kisten zijn er 99 mahonie.
Mooi antiek kompas in een zeer fraai mahonie houten kistje, afmeting 15,5 bij 15,5 en 11,5 cm hoog.
Mooi klein sloepen kompas in mahonie kistje, geen beschadigingen of oxidatie.
Antiek sextant van L.J. Harri.
Een sextant is een nautisch navigatieinstrument waarmee de verticale hoek tussen een hemellichaam en de horizon wordt gemeten. Als de verticale hoek, de datum en het tijdstip van de dag bekend zijn, kan een hoogtelijn waarop men zich bevindt worden berekend.
Een sextant heeft een gradenboog van 1/6 deel van een cirkel, dus van 60°. De octant (gebruikt tot 1767) werd snel vervangen door de sextant.
Omdat er met spiegels gewerkt wordt, is de schaal op de gebogen rand van de octant in 90 graden en bij een sextant in 120 graden verdeeld. Met behulp van de nonius die op de beweegbare arm is bevestigd kan tot op tienden nauwkeurig de hoek tussen horizon en (rand van) een hemellichaam bepaald worden.
De sextant bestaat uit:
- gradenboog met stelschroef en micrometer of nonius
- twee spiegels, waarvan een op de beweegbare arm
- klapbare grijsfilters om verblinding van het oog door de zon te voorkomen
- oculair.
Mooi vroeg antiek scheepskompas van circa 1900 van L.J. Harri Amsterdam
Deze antieke zeekijker, telescoop is optisch nog in een perfecte conditie de steentjes van de kerktoren kun je ermee tellen. De kijker is verzilverd en gemaakt door G.Lee & Son, the hard, Portsmouth voor mr. F A Shuter RN. De totale lengte is 64 cm en het is een mooi antiek nautisch instrument. Gebruik bij binnenkomst haven en herkenning van schepen.